Vechtlust

Waar de één bij tegenslag opgeeft, put een ander hier energie uit en gaat de strijd aan. Iedereen is anders en daar is niks mis mee. Maar als je op de tennisbaan staat, ben je dan liever een vechtjas of iemand die niet te veel moeite wil doen en snel zijn verlies accepteert? En als je nog geen vechtjas bent, kan je dat nog worden en leren?

Veel succesvolle tennissers geven aan altijd al erg competitief te zijn geweest; ze wilden al van jongs af aan altijd winnen met alle spelletjes. Als ze verloren werden zij boos. Het lijkt er dus op dat een sterke wil om te winnen aangeboren is of vroeg aangeleerd. Gericht zijn op het resultaat van winst of verlies wordt meestal niet als functioneel gezien voor een optimale prestatie, maar het kan wel een goede energiebron zijn als het einde van een wedstrijd in zicht komt. Gericht zijn op jezelf willen verbeteren  (taakgericht) is daarentegen wel functioneel, maar zorgt dat er voor dat je die derde set tiebreak winnend afsluit?

Hoe je een gezonde mix krijgt van resultaatgericht en taakgericht wordt hier besproken, net als voorbeelden van vechtlust en hoe je dit traint. Je leest niet alleen informatie, maar je ziet ook voorbeelden aan de hand van filmmateriaal.

Ik geniet van de strijd en van het knokken. Ik geniet van een wedstrijd waarbij ik heb gevochten en alles heb gegeven.”

Victoria Azarenka na haar winst op Samantha Stosur in QF US Open 2012.


 

Terug naar overzicht