Aandachtscontrole

In een snelle sport als tennis, is aandachtscontrole essentieel. Veel tennissers kunnen zich de wedstrijden nog herinneren waarbij ze zo gefocust waren, dat ze alles om hen heen vergaten. En de wedstrijden die ze verloren omdat ze niet geconcentreerd waren, vergeten ze liever. Hoe zit dat met jou? Heb jij veel up’s-and-downs in je aandachtscontrole tijdens wedstrijden? Of is het per wedstrijd zeer verschillend? Als je nooit afgeleid bent tijdens wedstrijden en altijd goed gefocust bent, dan kunnen wij je feliciteren! Je bent een uitzonderlijke wedstrijdspeler. Want de meeste tennissers hebben er in meer of mindere mate last van. De tennissers die er zelden of nooit last van hebben, hebben dat of geleerd of hebben gemerkt waar ze met hun aandacht zitten op het moment dat ze goed presteren. Wellicht zonder het zich te beseffen hebben ze zich goede vaardigheden aangeleerd.


Maar wat als je (soms) problemen ervaart met het controleren van je aandacht? Wat kan je daar dan tegen doen? Vanuit de sportpsychologie is veel onderzoek gedaan naar werkzame technieken om aandachtscontrole te sturen. De ene techniek is beter dan de andere en dan zijn er nog individuele verschillen. Dat wil zeggen, dat de techniek die voor jou werkt, niet per se voor je tennismaatje hoeft te gelden en dat hij of zij vooral baat heeft bij een andere techniek.

Op onze site vind je allerlei informatie over deze technieken. Daarnaast voorbeelden van profs en voorbeeldfilmpjes hoe je de aandachtscontrole kan trainen op de baan.

Tijdens een tenniswedstrijd lever ik de hevigste strijd met mijzelf: ik moet de stemmen in mijn hoofd het zwijgen opleggen, ik moet elke gedachte aan iets buiten de wedstrijd om verdringen en me helemaal concentreren op het punt dat ik speel. Als ik tijdens een vorig punt een fout heb gemaakt, moet ik dat vergeten; als de gedachte aan overwinning zich opdringt, moet ik die vermorzelen.

Rafael Nadal in Rafa (p.13).

 

 

Terug naar overzicht