Tennisspecifiek

Elke sport heeft specifieke mentale factoren die invloed uitoefenen op de prestatie. &Tennis is tennisspecifiek en gaat uit van zes speerpunten die voor een tennisser van belang zijn.

Aandachtscontrole
Emotionele stabiliteit
Zelfvertrouwen
Toewijding
Vechtlust
Leiderschap


Wat kan &Tennis voor jou betekenen?

Veel tennissers hechten veel belang aan hun prestaties op de baan. Vaak wordt dit belang door spelers zelf of door hun omgeving omgezet in verwachtingen. Wat is vaak een eerste reactie als je op de baan niet lekker in je vel zit of in wedstrijden je niveau niet haalt? Je moet meer tennissen en harder trainen! Maar is dat zo? Vergelijk het eens met het lopen over een smal bankje. Dit bankje staat in de gymzaal op de grond. Je loopt er met gemak en aardige snelheid overheen. Je denkt er niet over na, je doet het gewoon. Nu wordt dit zelfde bankje drie meter hoog geplaatst. Loop je nu met evenveel gemak en snelheid? Waarschijnlijk niet. Misschien ga je wel ‘tijgeren’ of ‘op handen en voeten’. De belangen zijn ineens veel groter, want je realiseert je wat de consequenties kunnen zijn. Wat als je nu valt? Het moet goed gaan!


Alleen technische training dekt de lading niet! Het zijn de mentale factoren die het verschil maken. Op drie meter hoogte heb je andere gedachten, praat je anders tegen jezelf en is je aandacht anders gericht! Vergelijk dit voorbeeld maar eens met een tweede service op 1-1 in de eerste set, bij 15-15 en dezelfde tweede service in een derde set tiebreak bij de stand 5-6 en dus matchpoint tegen. Bij &Tennis leer je meer over de mentale factoren en krijg je handvatten aangereikt om deze factoren onder de knie te krijgen en te optimaliseren.

  Auteurs

Yoran Verschoor

Yoran Verschoor

Yoran Verschoor MSc. is sociaal- en organisatiepsycholoog, sportpsycholoog VSPN® en tenniscoach (KNLTB A en B-licentie).
Lees meer

Honzik Pavel

Honzik Pavel

Honzik Pavel Msc. is docent van de KNLTB Tennisleraar-3 opleiding, sportpsycholoog en tenniscoach (KNLTB A, B en C-licentie).
Lees meer