Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen

Als je aan toptennissers vraagt welke mentale factoren doorslaggevend zijn voor hun succes, dan staat bij de meeste zelfvertrouwen op de eerste plaats. Zelfvertrouwen kan worden omschreven als geloof in eigen kunnen. Blijkbaar vinden de toptennissers dat het geloof in eigen kunnen de grootste bijdrage levert aan hun succes in tennis.

Ook als je geen toptennisser bent, maar wel regelmatig wedstrijden speelt, heeft een goede dosis zelfvertrouwen een positieve uitwerking op je resultaten. Maar hoe krijg je zelfvertrouwen?

Model van Zelfvertrouwen

Kan eens naar de onderstaande afbeelding. We noemen dat het model van Zelfvertrouwen.

Model van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kan op drie manieren verkregen worden. De eerste manier is het ervaren van succes. Je probeert iets en het lukt of je hebt een doel bereikt. De tweede manier is via modelling. Dat wil zeggen dat je iemand anders iets ziet doen en vervolgens denk je, dat jij het dan ook moet kunnen. Daarbij dient de ander persoon het liefst veel op jou te lijken. En de derde manier is via feedback, dat wil zeggen dat iemand tegen jou zegt dat jij het kan en daardoor kan je zelfvertrouwen groeien.

Zoals in het model te zien is, is er sprake van een filter. In het filter worden jouw succeservaringen, modelling en/of feedback eerst nog intern- of extern verklaard. ‘Intern verklaard’ betekent dat je het aan jezelf te danken hebt en ‘extern verklaard’ betekent dat het aan de omstandigheid of het geluk ligt. Belangrijk is hierbij dat je jouw succes kan toeschrijven aan je eigen kunnen. Zoek dus de oorzaak van je succes bij jezelf (‘Ik heb veel getraind de laatste weken en daardoor gewonnen’)  in plaats van buiten jezelf (‘Ik had geluk dat mijn tegenstander niet in vorm was’). Het gaat er namelijk om, of je ergens controle over hebt of niet. Je hebt controle over je eigen inzet en als je daarmee wint groeit je zelfvertrouwen.

  Citaat
"I always learned more from losses, not wins, and losing the US Open Junior Final was one that made me wake up. I thougt, I've got to work harder."
- Roger Federer, The Greatest
  Boeken
  Media
Media
 

Zelfvertrouwen van Novak Djokovic